На березовому соку на день заробляю більше, ніж сусід, який тримає дві корови і торгує молоком", - каже Андрій Ольховий з села Крюківщина на Київщині.
Літр березового соку продає за 2 грн.
"Треба піднімати ціну, бо у магазині вода дорожча, ніж мій сік, - говорить Ольховий, але ціну не піднімає. Оптовим покупцям, які беруть більше 10 літрів, наливає ще один літр безкоштовно. - Не думав, що буде такий попит. Вчора приїжджав до мене один бізнесмен. Пропонує йому оптом здавати, але дає тільки 50 копійок за літр. Та то ж не води з крана набрати. Я йому продам по 50 копійок, а він на Київ завезе і продаватиме по 5 гривень. На кожній літрі заробить удесятеро більше. З такими не хочу мати діла. Для квасу і консервування у мене сусіди і знайомі по 100-200 літрів соку купляють. То найкращий засіб, щоб після зими почистити нирки від піску, а весь організм від шлаків".
Каже, цього року не вдасться заробити, як торік, через сильні морози.
"Якби трохи раніше тепло стало, то берези раніше й сік пустили б. А так вже за тиждень кинуть бруньки і весь сік піде в листя, - говорить Ольховий. - Цього року першим почав текти клен. З нього сік дуже солодкий, на любителя. Я зробив з нього 50 літрів квасу на сушці. Він може до літа стояти. Канадці з цього соку роблять кленовий сироп. Син знайшов в інтернеті рецепт. Пробував робити, але ще не куштували. Син каже, його просто так не п'ють, а додають у випічку. Там цукру більше, ніж у меді".
Ольховий консервує сік, додаючи цукор та лимонний сік або лимонну кислоту.
"Сік особливо корисно пити сердечникам, бо укріплює серцево-судинну систему. Там стільки вітамінів, що ніякий авітаміноз вам не страшний. Багато людей не знають техніки збирання березового соку і тільки нищать дерева. Я його вже 20 років щовесни збираю. Навчив заготовляти сина і внуків. Як сік зібрав, місце зрізу замазую глиною, щоб дерево не пошкодити", - зазначив чоловік.