AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Інкубація перепелиних яєць


Ми продовжуємо розповідати про особливості ведення перепелиного бізнесу. В попередніх номерах йшлося про породи перепелів, цінність м'яса цих птахів та користь яєць. Але якщо ви надумали завести у своєму господарстві перепелів, вам необхідно знати про інкубацію яєць.

Бpoйлepи для фepмepcькиx господарств


Cпocoби утримання бpoйлepів у циx господарствах ті ж, що і в пpиcaдибниx. Але у зв’язку з виpощуванням більш численного пoгoлів’я, дотримання тexнoлoгічниx пapaмeтpів набуває нaбагато більшої знaчимocті для дocягнення кінцeвогo peзyльтaту та суттєво впливає нa ефeктивніcть виробництва.


А скільки корова дає молока?


У той час, коли у світі зростає попит на молоко і на цей продукт піднімаються ціни, в Україні триває скорочення його виробництва, бо поголів’я тварин меншає. Сьогодні немає стимулу утримувати корів, і в першу чергу в особистих селянських господарствах і невеличких фермах.

Правильное содержание и уход за индюшатами


Родина этой птицы
- Америка. Дивное ее мясо пришлось по вкусу европейцам и с тех пор индеек выращивают как в домашних хозяйствах, так и в промышленном масштабе.

Мясо инюков отличается высокими вкусовыми качествами. Живая масса взрослого самца в среднем 12 кг, самки 6-10 килограммов. Индюшата весеннего выводка до конца лета весят 5-7 килограммов. Индюки хорошо высиживают и воспитывают молодняк, защищают от холода и врагов, учат пить и есть, этим избавляют птицеводов от многих проблем. Они любят спокойное поведение, быстро привыкают к людям, потому выращивание этой птицы в домашних условиях - само удовольствие.

ІНДИКИ – НЕ СВИНІ, А БІЛЬШЕ…


Мені доводилося утримувати у власному присадибному господарстві й свиней, і кіз, і курей, і качок, і гусей. Вже добре обізнаний з «плюсами» і «мінусами» цих свійських тварин і птахів. Індиками не займався. Чув, що це пернате сімейство дуже вибагливе до умов утримання.

Таких «обережних», як я, в Україні, певно, сотні тисяч. Може тому і їдять українці м’яса індиків у двадцять з гаком разів менше, ніж поляки, які протягом останніх років добре опанували цю галузь. Не пасуть задніх і росіяни. Наші північні сусіди вже мають п’ять крупних підприємств, де не лише вирощують індиків, а ще й забезпечують переробку й реалізацію готової продукції. Зокрема, в Калінінграді планується реалізувати проект контрактного вирощування індиків. Інвестор хоче побудувати велику бойню, як це практикується в Європі, залучивши навколишніх фермерів до вирощування поголів’я…

"Золоте руно" від кролика

Кролики
Найзагадковішою галуззю тваринництва, мабуть, є кролівництво, бо про наявне поголів’я кролів у країні не знає навіть офіційна статистика. Так само, як і не відома рентабельність цього виробництва. Достеменним фактом лишається тільки той, що розведення кролів сьогодні стало справою виключно дрібних фермерських або особистих господарств.

На Прикарпатті відроджують вівчарство


Овеча бринза, як і ткані ліжники з овечої вовни, завжди були візитівкою Івано-Франківщини. Нині ж вони стають все більшим дефіцитом. Щоб вівчарство не зникло на Прикарпатті зовсім, ОДА затвердила стратегію розвитку агропромислового комплексу області до 2020 року, де, зокрема, передбачено реформування галузі вівчарства.

СТРАУСІВНИЦТВО ВІД «А» до «Я»

Тема облаштування домівок для страусів розпочала майстер-клас з страусівництва, який ми започаткували в «Аграрній країні» (див. попередній номер). І якщо, прислухавшись до наших рекомендацій і порад, ви підготували територію для страусів і звели необхідні будівлі, то настав час подумати про завезення птиці. Тож сьогодні про те, як краще транспортувати птицю і доглядати маленьких страусенят.


Родословна національного делікатесу


А чи знаєте ви, що в багатьох французьких ресторанах як особливий делікатес подають страви з м
яса китайських свинок? Воно надзвичайно соковите і м'яке, адже цих свиней створювали методом народної селекції, використовуючи при цьому переважно зелені соковиті корми. А от найближча до неї за якістю м'яса є, яка б ви думали, порода?

Це вітчизняна миргородська порода свиней. Вона виведена науковцями Інституту свинарства НААН України. Обидві ці породи мають оптимальні жирові включення між м'язовими волокнами. Саме це поліпшує смак і якість продуктів свинарства.

Батьківщиною української свині, як стверджують науковці, є саме Полтавщина. За словами проректора Полтавської державної аграрної академії Віталія Нагаєвича, офіційно товарне свинарство тут розпочалося з 1865 року, коли було створене Полтавське товариство сільського господарства. Тоді селяни вирощували неплідні породи довгошерстих свиней. В Англії на той час вже вивели велику білу йоркширську свиню. Тож у 1893-1894 роках власним коштом товариство організувало порівняльну відгодівлю йоркширських і місцевих свинок та дійшло висновку, що в умовах Лісостепу найкраще — помісь цих порід.

Європейські надої у подільській глибинці


Господарство села Писарівка, що на Вінниччині, отримує від кожної з 560 корів по 8 тисяч кілограмів молока в рік.

Вочевидь, минув той період, коли корів як ліквідний товар заставляли під банківські кредити або продавали для погашення боргів. Одначе і тепер ставлення до молочного скотарства в аграріїв різне. Частина інвесторів, що прийшла на місце збанкрутілих господарств, не хоче або вельми в’яло займається відродженням галузі. Вони запевняють, що від неї зиску мало, а клопоту багато. Власне, у Писарівці, яка здавна вважається молочним селом, теж могло не стати ферми. Через її збитковість.

Болотный бобр


        Еще не так давно о разведении нутрий в личных хозяйствах никто и не помышлял, даже представления не имели об этом пушном зверьке. Cейчас приверженцев разведения нутрий становится все больше и больше.

 

         Нутрий начали разводить еще с 30-х годов прошлого века. Первые партии на территорию бывшего СССР привезли из Германии, Аргентины и Великобритании. Поскольку родина этих животных - Южная Америка, то и выпустили их на природу там, где они бы могли прижиться: в болотистые угодья и водоемы Армении, Грузии, Азербайджана, Дагестана и т.д. Но в 60-70-х годах ХХ века, после того, как были разработаны способы разведения нутрий в клетках, их начали разводить на фермах.

Сегодня этих животных можно увидеть во многих регионах, кроме самых холодных. Стало быть, нутрии очень живучи. Так, во время своего кругосветного путешествия Чарльз Дарвин видел нутрий, живущих даже в соленой воде. Взрослые особи нутрии довольно крупные: 8-10 кг, иногда встречаются экземпляры весом 12 килограммов.

Як кусок сала, то й гриб – приправа


Минулого разу ми домовлялись з вами поговорити про породи свиней, які розводять і утримують в наших господарствах. Тож сьогодні розкажемо про о
дну з найдавніших і розповсюджених порід свиней не тільки в Україні - велику білу породу.

 

Вона виведена у 20-50-ті роки 20 століття завдяки тривалій цілеспрямованій селекції тварин, які отримували від схрещування свиноматок місцевих українських порід з кнурами великої англійської породи. Тривала племінна, вплив акліматизації та годівлі призвели до докорінної зміни типу тілобудови тварин, а застосування методу складного відтворювального схрещування дозволило вченим-селекціонерам і виробничникам створити фактично нову вітчизняну велику білу породу, яка за багатьма показниками перевищує англійську.

Особливості утримання та годування кролів

    У попередньому номері ми докладно розповіли вам про кроликів, їх види, утримання, розведення. Сьогодні хотілося б детальніше поговорити про хвороби цих тварин. Адже захворювання улюбленців дуже нас засмучують. Чи не так?

    Отже, хвороби незаразного походження. Найбільш часті захворювання кроликів - шлунково-кишкові. Якщо кроленятам 20-30-денного віку не вистачає материнського молока, вони потроху починають поїдати грубі корми, призначені для матері. На ніжних слизових оболонках травних органів малюків утворюються ранки, виникає запалення шлунка і кишечника. Це ж захворювання може виникнути і у дорослих кролів при поїданні недоброякісних кормів, великої кількості бобових трав, при брудному утриманні тварин.

Особливості утримання та годування кролів

   Мають рацію гумористи, коли жартують, що кролики - це не тільки цінне хутро, але і корисне для здоров'я людини дієтичне м'ясо.

   Адже цей продукт не містить холестерину. Від кролятини, думаю, ніхто не відмовиться. Її рекомендують дітям, людям похилого віку, а також хворим на коліт, гастрит, хвороби серця і печінки, гіпертонію, діабет.

    М'ясо кроля - ніжне, смачне, соковите, добре засвоюється, нежирне і містить велику кількість повноцінного білка, який засвоюється організмом майже на 90%, тоді як яловичина - лише на 60-65%.

Назад 1 2 3 4 Вперед

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування