Напевно, всі чули, що пророщене насіння деяких культур дуже корисне для здоров'я. Та деколи створюється враження, що його споживають лише спортсмени, йоги і схиблені на дієтах пані. Але це не просто натуральний продукт, а і справжній еліксир довголіття!
Про користь пророщених зерен і паростків люди знали багато століть тому. Древні китайці, приміром, охоче їли пророщені боби. Між іншим, в Китаї сьогодні найнижча захворюваність на рак! До речі, ще Гіппократ рекомендував вводити в раціон пророщені злаки.
Зерна або боби мають бути з короткими (приблизно 1-3 мм) корінцями, без листочків. Не менш корисні і зелені паростки з довгими корінцями і листям. А користь їх полягає в підвищеному вмісті вітамінів і мінеральних речовин.
Особливо корисні з цієї точки зору пророщена пшениця, квасоля, соя і гарбуз. Усі ці культури доступні кожному з нас. Окрім того, проростки сьогодні можна придбати в аптеках, спеціалізованих магазинах і навіть супермаркетах.
Можливо проростити насіння і в домашніх умовах. Потрібно засипати добре промиті в холодній проточній воді зерна в посудину з плоским дном і залити водою так, щоб вона не покривала повністю верхній шар. Накрити зверху серветкою або бавовняною тканиною і поставити в тепле місце. Через 6-12 години зерна, що спливли, видаляють, воду виливають і замочують насіння повторно.
На пророщування потрібно зазвичай 2-3 доби. Коли паростки, що пробилися, досягнуть довжини 1 мм, їх слід знову промити і трохи підсушити. Тепер вони придатні до вживання.
Зрозуміло, кожна культура має особливі властивості, що впливають на організм.
Отже...
Паростки пшениці - сьогодні найбільш популярний натуральний продукт для оздоровлення. Завдяки набору вітамінів вони покращують стан шкіри і волосся, як джерело клітковини очищають організм, підвищують імунітет, запобігають серцево-судинним і онкологічним захворюванням. Фахівці вважають, що пшеничні проростки мають омолоджуючий ефект. Тому той, хто регулярно споживає їх, має всі шанси реально подовжити собі життя.
Пророщена квасоля - джерело вітаміну С, заліза, калію, амінокислот. Включення її в раціон покращує обмін речовин, заспокійливо діє на нервову систему, а також допомагає в боротьбі з вірусами і мікробами. Корисно вживати проростки квасолі в період різних епідемій, а також для профілактики атеросклерозу і цукрового діабету.
Проростки сої рясніють вітамінами групи В, вітаміном С і каротином, клітковиною, численними корисними макро- та мікроелементами і незамінними амінокислотами. Цей скарб нормалізує обмін речовин, стимулює роботу головного мозку і нервової системи, захищає від серцевосудинних та онкологічних захворювань, хвороб печінки і підшлункової залози. Рекомендується вживати пророщену сою для боротьби з авітамінозом.
Пророщене насіння гарбуза багате, перш за все, на цинк, воно корисне при стресах, сприяє стимуляції розумової активності, покращенню пам'яті. А ще цинк поліпшує репродуктивні функції. Зокрема, підвищує потенцію.
Як правильно вживати пророщене насіння і паростки?
Молоді пагонці втрачають свої цілющі властивості вже через 20 хвилин після зрізання. Що ж до пророщених зерен і насіння, то їх можна зберігати в холодильнику не більше двох діб. Їх не рекомендується піддавати термічній обробці. Найкраще споживати 50-100 г на день.
Ми можемо скаржатися на те, що пророщені злаки несмачні. Тож для поліпшення їхніх смакових якостей проростки можна подрібнювати і додавати в різні страви. Можна готувати з них з суміші, додавши горіхи, мед, свіжі або сушені фрукти. Зелені паростки використовують як компонент для салатів.
Проте вживати пророщені злаки і боби протипоказано при загострених станах хвороб травного тракту, а також дітям і літнім людям.
Де відшукати «гормони щастя»
Вітаміни і мікроелементи, що містяться в деяких продуктах, сприяють виробленню так званих «гормонів радості й бадьорості». Пригадаємо - до яких продуктів тягнеться рука, коли сумно? Правильно, до солодощів! А чим хочеться поласувати, коли зовсім немає сил? Звичайно ж, м'ясом! Вибирайте те, що хочете саме ви, і навіть взимку відчуватимете себе на всі сто.
Знімають стрес: жирна риба (лосось, макрель, сардини і анчоуси), волоські горіхи, зернята і авокадо. У чому секрет? Всі ці продукти багаті корисними омега-3 кислотами – справжніми природними антидепресантами. Численні дослідження показали: від стресу рідше страждають ті люди, в організмі яких більше омега-3 кислот.
Допомагають підбадьоритися: червоне м'ясо, курага, чечевиця і червона квасоля. У чому секрет? Ці продукти – кращі джерела заліза. Воно необхідне для підвищення рівня гемоглобіну в крові (а це сприяє приливу енергії і бадьорості). До речі, залізо, що міститься в м'ясі, покращує засвоєння мінералів із рослинної їжі. Тож кращий гарнір до яловичини – овочевий салат.
Заряджають оптимізмом: шоколад, макаронні вироби і молочні продукти. У чому секрет? Триптофан – амінокислота, що міститься в цих продуктах, необхідна для створення гарного настрою і стимуляції відчуття гармонії. А фенілетиламін (речовина, на яку багатий шоколад) збуджує центри задоволення в мозку і підсилює відчуття благополуччя і закоханості.
Смачного!
Лосось зі скориночкою з горіхів і сиром
Філе лосося посоліть, поперчіть і викладіть у форму. Змастіть рибу розтопленим вершковим маслом і посипте товченими горіхами, петрушкою і сиром. Запікайте 15-20 хвилин при температурі 190°C.
Салат з яловичини з квасолею
Перемішайте відварену нарізану моркву, консервовану квасолю, нарізану відварену яловичину, твердий тертий сир і подрібнену червону цибулю. Посоліть і поперчіть – за смаком. У якості приправи краще використовувати майонез.