AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!
АК » Агро новини 2017 » Весняні погодні аномалії не вплинуть на врожай


Весняні погодні аномалії не вплинуть на врожай

Весняні погодні аномалії не вплинуть на врожай. Переважна більшість плодових, ягідних та виноградних насаджень в Україні - у доброму та задовільному стані. У цьому запевняє аграрний міністр Микола Присяжнюк. Такі прогнози підтверджують і на Херсонщині, де у березні почалася справжня зима. Попри те, що морози - були стійкими, саме сніг врятував озимину.

На Херсонщині із посіяних у грудні зернових 76% наразі у гарному стані. Хоча погодні умови стали справжнім випробуванням для сільгоспвиробників: спочатку посушлива осінь, усе сіялося на ризик без вологи, потім - несподівані березневі морози, що могли завдати значних збитків посівам. Але озимі у нормі, холоди їм не зашкодили.

Андрій Неделько, заступник начальника управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації:

- Ті, сходи, що зійшли, а це біля 20 тисяч гектар ранніх зернових, ярих культур пошкодилися частково, великої шкоди не спричинили. На озимих вони також не позначилися.

Пан Олександр - фермер у Кисилівці поблизу Херсона. З добрий десяток років прогнозів на врожай не робить, щоб не наврочити. Проте погодними умовами, хоч і з весняними морозами задоволений. Говорить, що як для півдня, то зима була несподівано м'якою, а 800 гектарів пшениці, що він засіяв, у хорошому стані.

Олександр Лисий, фермер:

- Зима була у цьому році сприятлива у нас на півдні України. І озимі культури пережили непогано цю зиму, що для півдня України є рідкісним. І ось зараз підвели березневі морози, але вегетація рослин зараз йде нормально, состояние озимих непогане. Думаю, що у цьому році південь України буде із врожаєм.

Експерти щодня озвучують різні прогнози врожаю 2013 року, проте стверджують, що він буде більшим, ніж минулого сезону. А значить, одержаного зерна вистачить і для внутрішніх потреб, і для світового ринку. Максимальні цифри врожайності херсонські аграрії не озвучують, а мінімальні показники, за їхніми словами, становитимуть два з половиною мільйони тонн.

Андрій Неделько, заступник начальника управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації:

- У нас розроблена програма "Зерно Херсонщини", згідно з якою ми маємо мати не менше 2,5 мільйонів тонн. Це максимум використати зрошувальні площі, де кукурудза та зерно мають зайняти першочергове місце, це також ставка на озимі, які вже підживлені. Але все буде залежати від погодних умов травня місяця.

Експерт також вважає, що через прогнозований швидкий перехід від весни до літа аграрії скоротять площі під ярим ячменем.

Перший Національний

Мітки:

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування