AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Тепла погода в більшості областей України зумовила продовження ростових процесів посівів озимих - Укргідрометеоцентр



У другій декаді грудня повітряні маси з заходу і південного заходу зумовили в Україні дуже теплу для даної пори року погоду з невеликими опадами переважно у вигляді дощу.
 Внаслідок теплої погоди в ряді західних, центральних та південних областей у другій половині декади на посівах озимих культур спостерігалися ростові процеси, рослини перебували у фазі кущення, 3-го листка.
 При цьому на решті території країни озимі культури протягом декади перебували в стані неглибокого зимового спокою.
 За даними агрометеорологів, загрозливих агрометеорологічних явищ не відзначалося. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур нижче мінус 1-5 ° не опускалася.
 Схожий і навіть більш високий температурний фон в середині грудня спостерігався в 1982, 1989, 2000, 2003, 2006, 2011, 2014 рр. Найтеплішою декадою до цього часу залишається друга декада грудня 1982 р коли середня декадна температура сягала + 2-7 °.

Протягом декади відзначалися тумани, місцями в північній половині країни налипання мокрого снігу, на дорогах спостерігалася слабка ожеледиця. Сніговий покрив, що спостерігався протягом більшості днів у північно-східних районах країни, в останні дні повністю розтанув. Сонячного сяйва за декаду до поверхні землі надійшло від 3 до 40 год, що на 10-15 год більше норми. Поверхня грунту вночі охолоджувалася від мінус 4-7 ° на заході до мінус 13-14 ° на північному сході країни. У денні години поверхня грунту нагрівалася до + 7-17 °. Протягом 1-5 днів опади різної інтенсивності у вигляді дощу та мокрого снігу відзначалися на більшій частині території країни. В основному декадних їх кількість склала від 15 до 48% норми.   Станом на 20 грудня сніговий покрив висотою від 1 до 16 см відзначився лише в горах Карпат, на решті території країни снігу не було.  На останній день декади в степових (за винятком Херсонської), лісостепових (за винятком Чернівецької) областях спостерігався мерзлий прошарок ґрунту на глибині від 1 до 16 см, на решті території країни грунт був талий.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування