AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

На сьогодні у центрі уваги стоїть боротьба з таким видом бур’яном як амброзія полиниста.



 Амброзія полинолиста (лат. Ambrósia artemisiifólia). При згадуванні цієї рослини кожен третій український аграрій нахмурить брови. І зрозуміло чому: ця рослина є успішним бур’яном, який швидко поширюється та адаптується до умов навколишнього середовища. При цьому шкоду, яку він приносить, складно недооцінити: від повного знищення врожаю до таких хвороб, як астма та кон’юнктивіт у людей. Боротьба з ним вимагає знань    і розуміння того, що вона не буде простою.

    Про шкоду амброзії полинолистої для людей сказано чимало, а от її загальна шкода для сільського господарства характеризується кількома наступними пунктами.
     Пригнічення культур. Стержньовий корінь амброзії заглиблюється  у ґрунт на глибину до 4 м. При цьому вона створює велику наземну масу, яка закриває доступ прямим сонячним променям до всіх рослин, що ростуть поблизу, зокрема сільгоспкультурам. Крім того, бур’ян витісняє злаково-бобові кормові трави та, якщо потрапив до сіна — погіршує його якість.
     Висушування ґрунту. На створення 1 кг власної сухої речовини амброзія витрачає 948 кг води;
    Виснаження ґрунту. Для створення тієї ж кількості сухої речовини бур’ян забирає з ґрунту 15,5 кг азоту та 1,5 кг фосфору, а також інші мікроелементи.
     При цьому амброзія невпинно поширюється всією Україною, а отже, завдає шкоди все більшій кількості господарств.
                                                                                             Методи боротьби.
 Основні проблеми, до яких призводить амброзія, зрозумілі, але як можна вирішити їх? Відповідь на це питання довго шукали в Угорщині, де за неповні 60 років проблема з амброзією набула загальнодержавного характеру. Якщо до цього додати факт, що з 2005 року рівень зараження бур’яном значно виріс, то стає зрозуміло, чому саме в Угорщині розробляються та випробовується безліч різноманітних методів боротьби   з амброзією.  
  Механічний контроль не завжди є найкращим рішенням,  наприклад, на зернових культурах бур’ян легше контролюється хімічними препаратами. Це пояснюється тим, що амброзія належить до широколистих, а зернові до злакових рослин. Найбільш ефективними є гербіциди, що містять гормональні чи гормоноподібні діючі речовини (ДР), та сульфонілсечовини.            
  Крім того, з амброзією можна боротися по стерні шляхом застосування гербіцидів суцільної дії та механічного контролю.
З загального класу зернових, напиклад (кукурудза), адже для контролю амброзії на посівах цієї культури є більше часу, ніж в інших зернових. Крім того, можна використовувати культивацію в міжряддях кукурудзи. Найбільш ефективними гербіцидами на кукурудзі є триазини, пігментні інгібітори, сульфонілсечовини, гормональні препарати та особливо мезотріони.
     Набагато складніше боротись з амброзією на соняшнику, адже обидві рослини не тільки є широколистими, а й належать до однієї ботанічної родини. Отже, це та ситуація, коли боротися з бур’яном без фітотоксичної дії на соняшнику, який є дуже чутливим до неї, вкрай складно. Тому, потрібно дотримуватись сівозміни та проводити культивацію міжрядь. Звичайно це лише частка методу, адже без якісних хімічних препаратів зупинити амброзію є надскладною справою.
Контролювати амброзію потрібно в комплексі, тобто поєднувати хімічні, агротехнологічні та механічні заходи. Найважливіше — не дати рослині осіменитися: не доводити її до цвітіння. Краще за все починати боротися з нею у найбільш чутливу фазу розвитку — перші етапи росту, до 1-2 листка.
В Угорщині використовують гербіциди, що вносяться до посіву або після нього до появи сходів. При цьому в державі є дві групи сортів соняшнику: традиційні та стійкі до дії певних гербіцидів. Перевага останніх полягає у тому, що можна вносити гербіциди на більш пізніх стадіях розвитку. Для традиційної групи сортів соняшнику є лише одна зареєстрована ДР — флуміоксазин. А для стійких гібридів використовують препарати з ДР імазамокс-соло (чистий імазамокс) та трибенурон-метил.    
Коли в нас було дозволено фермери використовували ацетохлори, які  є дуже ефективними проти однодольних бур’янів і можуть мати додаткову дію на амброзію.  
Але однією з найкращих д.р, угорці вважають флурохлорідон, який став основою для перевіреного роками у тисячах господарств по всьому світу препарату Рейсер® виробництва компанії ADAMA.
     Рейсер® (д.р. — флурохлорідон, 250 г/л) є ґрунтовим гербіцидом, який ефективно бореться із широколистими та хрестоцвітими бур’янами, а особливо ефективно з амброзією. При цьому він забезпечує тривалий контроль її поширення. Його можна застосовувати на посівах соняшнику, картоплі, моркви та нуту. Одна з головних переваг гербіциду Рейсер® полягає в тому, що цей препарат вважається найбезпечнішим гербіцидом для захисту соняшнику в Угорщині.
     Але    важливо дотримуватись норми внесення, вона, залежить від типу ґрунтів, коливається у межах 2,0-3,0 л: на легких — нижча, а на тяжких — норма внесення максимальна. Вносити Рейсер® можна під передпосівну культивацію, але краще за все він працюватиме при внесенні відразу після посіву. Препарат надходить до рослини через коріння і швидко пересувається до тканин листя чутливих бур’янів. Проростаючи, бур’яни гинуть до їх появи на поверхні або з’являються знебарвлені і швидко помирають. Препарат має подовжену тривалість захисної дії та здатний активізуватись, навіть якщо волога з’явилась через 30 днів після внесення. При цьому, що особливо важливо для аграріїв, пестицид не має післядії на наступні культури у сівозміні.
 Крім того, для частини українських аграріїв Рейсер® не є новинкою, а отже, вони мають досвід його використання та можуть дати реальну оцінку ефективності препарату. Амброзія для нас — це біда за останні 30 років ця проблема постала перед нами дуже серйозно, адже бур’ян знижує урожай на 50%, а якщо нічого не робити  повністю знищує його. Тому фахівці рекомендують відразу після посіву вносити  Рейсер® у баковій суміші, зокрема з ацетохлорами, в нормі не менш як 2 л/га. Після внесення, через мінімальну кількість опадів, заробляти  його пружинною бороною у ґрунт.
     Однак, зрозуміло, що для ефективної роботи препарату необхідно дотримуватись певних правил, при використанні гербіциду Рейсер® важливо, щоб обприскувач був ретельно вимитий, а ґрунт якісно підготовлений. Разом з тим, слід уникати перекриття під час обприскування та обов’язково тільки чітко дотримуватись рекомендованих норм препарату, Тоді Рейсер® працюватиме максимально ефективно.
    Тому, завдяки використанню кращих попередників, якісному обробітку ґрунту, внесенню оптимальних норм добрив і вчасній сівбі сортовим насінням, можна створити цілком конкурентоспроможність щодо бур’янів, у тому числі й амброзії.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування