AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Ціни на молоко б’ють рекорди



З початку грудня сировинний молочний ринок України вийшов на нові рекордні цінові рівні.
Про це повідомляє «Інфагро».
Брак запасів біржових молочних товарів став відчуватися в традиційно дефіцитному періоді року — наприкінці листопада - початку грудня. Ситуація загострилася також у зв'язку із загальним зниженням виробництва сирого молока.
Згідно з офіційними даними Держстату, за 11 місяців поточного року в Україні вироблено 10026 тис. тонн молока, що на 4,3% менше, ніж в аналогічний період 2014 року. Характерно для поточного року, статистична служба показує серйозне скорочення випуску молока в господарствах населення (-5,8%), у той час як сільськогосподарські підприємства демонструють позитивну динаміку (+ 0,7%).
Розрахункові показники виробництва фермерського молока за листопад свідчать навіть про більш істотне зростання в даній категорії — збільшення на 1,3%. В принципі, зростання надоїв на великотоварних комплексах міг нівелювати сезонність і дати такий результат, але також не можна не враховувати ймовірність збільшення випадків приписки фермерського молока за рахунок населення. На жаль, такий варіант вельми вірогідний і «традиційний» в нашій країні.
На перше грудня в Україні нараховано 2221 тис. корів в усіх категоріях господарств — це на 5,2% нижче, ніж на аналогічну дату минулого року. Поголів'я скорочується за рахунок зменшення корів в основному в господарствах населення, за рахунок чого росте і середньостатистичний надій у всіх категоріях.
Тим часом, ціна в 7,00 грн за базовий кілограм молока, яка, здавалося, вже неминуче буде фігурувати у деяких виробничих холдингах, ще не зафіксована. Переробники поки не зважилися йти на поводу виробників — адже більшість заводів вже сьогодні змушені працювати «в мінус».
Вартість фермерського молока в Україні в листопаді в основному становить 5,80-6,80 грн/кг і, як завжди, залежить від обсягу і якості.
До кінця року закупівельні ціни на молоко будуть залишатися на поточному рівні, а ось спотові вже впадуть через тиждень — за 10 днів до Нового року в Україні традиційно спостерігається сировинний профіцит. А ось чого очікувати в січні, схоже, не знає ніхто. Переробники однозначно хочуть понизити ціни на сировину, адже працювати в таких умовах не вигідно. Те ж саме можуть сказати і виробники молока — без збільшення вартості на них лягають додаткові витрати з відшкодування ПДВ на закупівлю кормів, ПММ та ін.
Так що компромісним варіантом для першої половини січня може залишатися поточний рівень закупівельних цін в Україні.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування