AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

В Україні запустять проект з аналізу якості молочної продукції



Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «Тест» має намір запустити окремий проект, присвячений аналізу молочних продуктів в Україні, і ввести власний знак якості «Чистоту збережено», який інформуватиме споживачів про те, що продукція відповідає основним стандартам і безпечна для вживання. Про це повідомив голова центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий.

Експерти аналізуватимуть українське молоко за трьома основними напрямками. Вони стежитимуть за тим, щоб молоко отримувалося виключно від здорових корів, було позбавлене різного роду добавок і зберігалося при правильному температурному режимі.

Як зазначила керівник відділу тестувань центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій, проект «Чистоту збережено» було розпочато з тестування 16 зразків молока: куплене на базарі і в магазині.

За даними Ніни Кільдій, результати проведеного дослідження показали, що більшість марок промислового молока отримали оцінки «добре» і «відмінно». Тоді як усі зразки домашнього базарного молока мали серйозні проблеми з мікробіологією.

«Молоко, яке продається на базарі, – це сире молоко, воно не проходить ніякої температурної обробки, і в цьому полягає його небезпека. Само по собі молоко, поки воно тепле й одразу від корови, ще може бути безпечним. Далі його вже не можна вживати у сирому вигляді, його обов'язково необхідно кип'ятити», – сказала Кільдій.

Директор департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз зауважив, що українські підприємства для промислової переробки використовують в основному фермерське молоко.

«Якщо виробництво молока в Україні становить понад 10 млн тонн, то тільки близько 4 млн тонн надходить на промислову обробку, і 6 млн тонн споживається населенням без надходження на обробку. З цих 4 млн тонн тільки близько 1 млн тонн – це молоко від домашніх господарств. Тобто наша промисловість використовує в основному молоко від фермерських господарств», – пояснив він.

За словами Миколи Мороза, у середньостроковій перспективі підприємства зовсім відмовляться від використання домашнього молока.

 

Довідково:

У середині грудня 2015 року центр експертиз «Тест» провів дослідження і виявив, що третина зразків пастеризованого молока в Україні (різних виробників) не відповідає стандартам якості. Глава центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий в грудні минулого року повідомив, що в цілому фальсифікація на ринку молочної продукції в Україні зростає. На прикладі вершкового масла він показав, що за останні два роки частка фальсифікацій масла збільшилася більш ніж в два рази — з 34% в 2013 році до 64% ​​в 2015 році.

«Тест» — громадська організація із захисту прав споживачів, що спеціалізується на порівняльних тестуваннях з 2001 року. За 15 років роботи організація провела 573 тести і проаналізувала більше 6,5 тис. товарів (промислових товарів і продуктів харчування).


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування