AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

НААН України ініціювали створення «Асоціації розвитку льонарства та коноплярства в Україні»



27 грудня 2016 року у м. Київ на базі Національної академії аграрних наук України під головуванням віце-президента НААН України – Бащенка Михайла Івановича, відбулося засідання з питання створення «Асоціації розвитку льонарства та коноплярства в Україні».

Льон-довгунець і коноплі є традиційними технічними культурами для українських сільгоспвиробників.  До 1992 року Україна входила до складу світових лідерів з виробництва льоноволокна, його валовий збір становив понад 100 тис. тонн щорічно, або 13-14 відсотків від світового. Завдяки унікальним споживчим властивостям продукція льонарства й коноплярства користується великим  попитом у світі. Але на даний час в Україні льонарство та коноплярство зазнало найбільшої кризи серед інших галузей сільського господарства. При цьому Україна втратила провідні позиції у світовому виробництві луб’яних культур. Так, посівні площі льону-довгунця зменшилися майже у 25 разів. Не краща ситуація і з виробництвом конопель. Причому на різкий спад коноплевиробництва суттєво вплинуло й недосконале законодавство та нормативні документи, які регламентують умови вирощування, збирання та переробки конопель як культури, що містить наркотичні речовини. У той же час  українськими селекціонерами  вперше у світовій практиці створено високопродуктивні сорти однодомних конопель без наркотичних властивостей.

В обговоренні даної проблеми взяли активну участь представники наукових установ та сільськогосподарських товаровиробників зі всіх куточків України. Присутніми на нараді було одностайно вирішено створити «Асоціацію з розвитку льонарства та коноплярства в Україні», яка повинна зосередити свою діяльність на таких головних напрямках:

- законодавчі ініціативи, створення «правил гри» на внутрішньому ринку;

- сприяння селекції та насінництву;

- консолідований вихід для конкурування на зовнішніх ринках.

Як повідомлялось раніше, 27 серпня поточного року відбувся Всеукраїнський фестиваль льону у с. Стремигород Коростенського району Житомирської області. Під час фестивалю пройшов науковий форум, у ході якого обговорювали проблеми та перспективи розвитку галузі льонарства.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування