Хрумкі огірочки - один із найпопулярніших овочів в Україні. Свіжі прикрашають будь-який стіл улітку, а зимою чудово пасують до страв із картоплі та м’яса солоні й мариновані.
«Жива вода» із огірка
Цікаво, що огірки не тільки гарна закуска, але й чудові ліки. Хоча в них до 95% води, вона структурована, а отже - цілюща. А в тих 5%, що залишилися, - і цукри, і білок, і клітковина. Є і ароматичні речовини, саме вони дають огіркам такий свіжий запах. Вітамінів групи В в огірках більше, ніж у буряках чи редисці. Достатньо в огірках і аскорбінової кислоти. Особливо в перших. І чим вони менші, тим більший у них вміст вітаміну С.
Огірки можуть похвалитися довгим списком мінеральних речовин, що входять до їх складу. Це солі кальцію, калію, магнію, цинку, фосфору та багато інших. Високий вміст калію прискорює водний обмін в організмі. Тому огірки – досить сильний сечогінний засіб. Їх вживання сприяє зменшенню набряків, знижує артеріальний тиск. Йоду в огірках більше, ніж в інших овочевих культурах. Тому корисно споживати їх при захворюваннях щитоподібної залози. А наявність цинку робить ці овочі корисними і для діабетиків.
Як стверджує народна медицина, огірки мають антисклеротичну, гіпотензивну, жарознижувальну, спазмолітичну і послаблюючу дію. Їх використовують при серцево-судинних захворюваннях.
У кілограмі огірків – лише 135 калорій. Тому «на огірках» добре худнути. При цьому вживати їх можна в необмеженій кількості. До того ж, огірки добре втамовують голод. А ще сприяють огірочки кращому засвоєнню білків та жирів, нейтралізують кислі продукти, попереджають відкладення солей. Якщо щодня з’їдати 2 свіжі огірки, це буде хорошим захистом і профілактикою від утворення каменів у жовчному міхурі. Але будьте обережними: велика кількість огіркового соку може спровокувати рух каменів з ускладненнями.
Так і просяться до бочки
Огірки ніби створені для консервації. Їх можна солити й маринувати, робити безліч найрізноманітніших салатів. Отож господиням на замітку кілька цікавих рецептів.
Огірки мариновані «Хрумкі». Складники: Огірки, кріп, корінь хрону, часник, листя: хрону, вишні та смородини. Маринад: на літрову банку огірків – по 25 г солі, й цукру, 25 мл оцту 9%, перець чорний горошком, перець запашний, лавровий лист.
Огірки мариновані з гірчицею. Складники: 4 кг огірків, 250 г цукру, 200 г 9% оцту, 150 г солі, 2 ст.л. готової міцної гірчиці (Російської, Козацької ), 2 ст.л. чорного меленого перцю, 200 г рослинної олії, 2 ст.л. вичавленого часнику, петрушка, духмяний перець. Приготування: огірки помити і розрізати повздовж на 4-6 частин. Додати решту складників і ретельно перемішати. Залишити все настоюватися, а через 4 години розкласти у банки (на дно банки покласти петрушку і духмяний перець), накрити кришками і стерилізувати в киплячій воді протягом 40 хв., потім вийняти і закрутити. Огірки виходять гострі, свіжого зеленого кольору. |
Огірки мариновані «Закусочні». Hа дно трилітрових простерилізованих банок покласти по 10 г кропу, петрушки, селери, листя хрону, смородини і м’яти. Добре вимиті огірки укласти щільно в банки. У середину банки обережно лити чисту киплячу воду з чайника так, щоб вона не текла по стінках банки. Hаповнити банку окропом доверху, закрити її кришкою, яку до цього потримати в гарячій воді, витримати 3-5 хвилин. Потім воду злити, а в банку відразу ж знову налити окропу.
Перш, ніж зробити це втретє, в банку з огірками покласти кілька очищених зубчиків часнику і 10 г хрону. Замість води цього разу влити гарячий маринад: вода від першої заливки, 90 г солі, 35 г цукру – прокип’ятити 2 хв., долити 150-200 мл оцту (або 1 чайну ложку на літрову банку). Киплячим маринадом залити банку так, щоб з неї полилося, закупорити герметично і поставити догори дном. У такому положенні тримати до повного охолодження. Огірки, приготовлені у такий спосіб, в міру гострі, хрумкі, чудово зберігаються.
Салат з огірків з перцем і оливками. Складники: 3 огірки, 1 болгарський перець, 75 г зелених оливок без кісточок, 2 ст. л. винного оцту, 2 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, зелень (кінза, м’ята).
Приготування: овочі почистити і порізати кубиками, додати оливки, порізані кружальцями, дрібно посічену зелень, посолити, поперчити й заправити винним оцтом і оливковою олією.
Салат з огірків (французька кухня). 1 варіант. Огірки чистять, ріжуть скибками завтовшки в палець і проварюють у підсоленій воді протягом 10 хвилин. З жовтка, оцту і майонезу збивають соус, приправляють перцем і сіллю, посипають посіченим кропом. Соус виливають на трохи охолоджені огірки, попередньо посипані перцем і кропом. Подають із грінками.
Потрібно: 2-3 свіжих огірка, 2 ст. л. майонезу, 1 жовток, 2 ст. л дрібно посіченого кропу, сіль та перець.
2 варіант. Огірки очистити від шкірки, порізати кружальцями. Оливкову олію, лимонний сік, сіль та перець перемішати в пляшці та полити цією приправою огірки. Перед подачею на стіл салат ставлять до холодильника на 30 хвилин. Подають на стіл, попередньо притрусивши кропом.
Потрібно: 600 г огірків, 3 ст. л. лимонного соку, 1/2 склянки оливкової або кукурудзяної олії, 2 ст. л. дрібно порізаного кропу, сіль, розмелений пахучий перець.
Наталія СЛОНОВА