Дощ, сніг чи мороз - у сонячному вегетарії без опалення завжди плюсова температура. Нині з відкритими вікнами та дверима тут постійно плюс 40. Завдяки особливій конструкції цієї геліотеплиці, рослини вбирають не 5-6% сонячної енергії, а до 30%. І рясні врожаї достигають на місяць раніше.
Основний принцип роботи вегетарію в тому, що родючість залежить не від кількості добрив чи вологи, а від світлової енергії. Якщо у звичайних теплицях більшість проміння відбивається від поверхні, то в такій, завдяки особливому нахилу даху – 30-40 градусів – та східчастим засадженням, сонце отримує кожна рослина.
«У минулому році, коли були дуже довготривалі хрещенські морози, і було дуже багато сонця, люди ходили загорнуті, а ми у вегетарії були в шортиках і маєчках», - розповідає власник Микола Ільїн.
Північна стіна вегетарію має бути білою, або покритою фольгою. Родина пана Миколи намалювала на ній ще й символ плідності – Даждьбога. А ще під родючим ґрунтом проклали тонкостінні труби – це вентиляційні канали, виведені на дах. Через них відбувається обмін повітрям і підтримується плюсова температура.
Завдяки такій економній та ретельній геліосистемі, понад 60 років тому українець Олександр Іванов буквально приручив сонце. У такому ж вегетарії на 16 квадратах він збирав до 200 кілограмів лимонів, а огірків та помідорів з кожного квадрата виростало по 40-45 кілограмів.
Отож, нічого не вигадуючи, а лише правильно йдучи вже випробуваним шляхом, нині можна цілий рік жити у вітамінному достатку.
//ICTV
Автор: Юлія Мендель