AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Селекторна нарада Міністерства АПК України



27 жовтня поточного року відбулась селекторна нарада з питань підсумків роботи галузі тваринництва за ІІІ квартали та очікувані результати роботи у 2015 році; та щодо поетапних змін спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.
У студії були присутні: директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка, начальник головного управління ветеринарної медицини Людмила Радняна, начальник головного управління статистики у Черкаській  області Валентина Приймак, директор Черкаської філії державного підприємства «Агенство з ідентифікації і реєстрації тварин Олександр Атамась, директор виконавчого комітету спілки сільськогосподарських товаровиробників Черкаської області Михайло Грицишин, в районних студіях присутні начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрації, управлінь ветеринарної медицини, районних управлінь статистики.
Селекторну нараду проводив Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.
На початок 2015 року в Україні налічувалось 3,8 млн. голів ВРХ, яких    2,26 млн. корів. Станом на 1 жовтня поточного року утримується 4,28 млн. голів ВРХ, що на 10,4% більше в порівнянні з початком року та 2,24 млн. голів корів що на 0,7% менше до 01.01.2015р.

Заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Вержиховський проінформував про 4 випадки спалаху африканської чуми свиней за минулий тиждень в Одеській та Миколаївській області, а також наголосив на проведенні обов'язкових радикальних заходів щодо недопущення повторення випадків зараження тварин даною хворобою.
Микола Кваша – директор Департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики України доповів про основні напрямки роботи галузі тавринництва.
Мінагрополітика України доопрацювала та узгодила з усіма органами виконавчої влади проект Порядку використання коштів які передбачені                   у державному бюджеті на підтримку галузі тваринництва за трьома напрямками.
Зокрема: - державна підтримка шляхом часткового відшкодування вартості будівництва тваринницьких комплексів для утримання ВРХ та свиней – (передбачено 170 млн. грн);
- державна підтримка шляхом часткового відшкодування вартості племінного і високопродуктивного маточного поголів’я тварин -  (передбачено  80 млн. грн);
- відшкодування відсоткових ставок за кредитами залучених для розвитку тваринництва (у поточному році не передбачається виділення коштів у зв’язку з діями інших програм).
Кошти будуть розподілятись пропорційно.
Баграт Ахіджанов директор - Департаменту фінансово-кредитної політики та бухгалтерського обліку Міністерства аграрної політики та продовольства України подякував регіонам за проведену роботу щодо необхідності затвердження пільгового режиму оподаткування та проінформував щодо поетапних змін спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.
З 01.01.2018 року передбачається поетапний перехід на загальне оподаткування. Міністерством аграрної політики та продовольства України запропонована наступна модель переходу на загальний режим оподаткування.
У 2016 році всім підприємствам АПК зберігають  оподаткування за умови 10% (із 100%) - спрямовуються до спеціального фонду державного бюджету. Кошти направлятимуться для підтримки малого та середнього підприємництва. Орієнтовно сума надходжень становитиме 2 млрд. грн.
У 2017 році підприємства у яких обсяг реалізації понад 100 млн.грн перейдуть за загальні умови оподаткування.
Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка відзначив, що тваринництво є пріоритетною галуззю для розвитку аграрного сектору економіки. За наслідками роботи галузі тваринництва в поточному році наша область посідає 4 місце в державі.
За 9 місяців 2015 року в області збережені тенденції розвитку галузі молочного скотарства. Зокрема, всіма категоріями господарств вироблено 418,1 тисяч тонн молока, що на 1,2 тисячі тонн більше відповідного періоду минулого року. Продуктивність корів підвищилася на 122 кілограми (2,7%).   В порівнянні до наявного на початок року чисельність поголів’я корів збільшилася на 1,3 тисячі голів (1,4%).  
Найбільший приріст виробництва молока досягнуто сільгосппідприємствами  Золотоніського (2,5 тисячі тонн), Маньківського (2,2 тисячі тонн), Лисянського та Шполянського (по 1,2 тисячі тонн) районів.
Спад виробництва молока допустили в 7 районах. Найбільше зменшення спостерігається в Чорнобаївському районі (2,1 тисячі тонн), Христинівському - (500 тонн) та Драбівському районах (312 тонн).
Продуктивність корів знизилась в 5 районах. Найбільше в Христинівському районі 479 кг., Смілянському – 283 кг. та Черкаському районах – 231 кг.  
Незважаючи на позитивну динаміку розвитку молочного скотарства та нарощування обсягів виробництва молока, виробництво валової продукції в порівнянні з минулорічним показником скоротилося на 3,5 відсотків і складає 96,5 відсотка.
Скорочення виробництва валової продукції відбулося за рахунок зменшення виробництва м’яса худоби та птиці на 9,6 тисячі тонн (3%), та зменшення виробництва яєць на 102,7 млн. штук (16%).
Спад виробництва м’яса птиці відбувся в зв’язку з перепрофілюванням виробництва на птахофабриці ДП «Перемога Нова», що призвело до зменшення виробництва м’яса птиці в живій вазі на 4,6 тисячі тонн.
Крім того, виробництво яловичини по області зменшилося на 310 тонн. Зокрема в  Драбівському районі зменшелося на  914 тонн (у порівнняні аналогічного періоду до минулого року), Чорнобаївському – 222 тонн та Уманському районах - 150 тонн.
Виробництво свинини зменшилося на 2,5 тисячі тонн. Золотоніський район - 1562 тонн, Чорнобаївський - 855 тонн. Спостерігається спад чисельності поголів’я великої рогатої худоби на 223 голови (по Драбівському районі - 315 голів, Черкаському – 344 голови, Смілянському – 248 голів та Кам’янському – 230 голів.)
Чисельність поголів’я свиней в сільгосппідприємствах зменшилась на 9,5 тис. голів, що негативно вплинуло на обсяги виробництва свинини.
В області розпочався зимово-стійловий період утримання худоби.
За даними статистики на 1.10.2015 в сільгосппідприємствах області заготовлено 269,3 тисячі тон кормових одиниць, що на 4 відсотки менше минулорічного. В тому числі, концентрованих кормів заготовлено 83,8 тисячі тонн або на 2,6 тисячі тонн менше минулорічного.
Тому, директор Департаменту Ігор Колодка дав доручення начальникам управлінь проаналізувати стан забезпечення кормами та вжити заходів щодо поповнення кормових ресурсів.
Активізувати роботу щодо ліквідації відставання з виробництва валової продукції.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування