Ми продовжуємо розповідати про особливості ведення перепелиного бізнесу. В попередніх номерах йшлося про породи перепелів, цінність м'яса цих птахів та користь яєць. Але якщо ви надумали завести у своєму господарстві перепелів, вам необхідно знати про інкубацію яєць.
Однією з особливостей цих птахів є втрата самок інстинкту насиджування і тому для одержання перепелят необхідно проводити штучну інкубацію яєць. Для цього використовують яйця від самок старших за 8 тижнів, але не старше 8 місяців.
Якості яєць, призначених для інкубації, приділяють особливу увагу. Для інкубації відбирають лише чисті яйця типових для даної породи забарвлення і форми. Не рекомендується відбирати на інкубацію яйця надміру видовжені й круглі, а лише з індексом форми в межах 74-84% (індексом форми називається відношення малого діаметра яйця до великого, виражене у відсотках). Яйця без пігментних плям на шкаралупі (крім популяцій, селекціонованих на яйця без пігменту) та з вапняними наростами відбраковують. Враховують також і масу яєць — у яєчних перепелів на інкубацію відбирають яйця масою 9-11 г, а у м'ясних — 12-16 грамів.
Нормативні вимоги до якості інкубаційних яєць закладені в ТУ «Яйца гусей, цесарок, перепелок инкубационные» ДСТ Украины 2022-91 (табл. 1)
Таблиця 1. Вимоги до якості інкубаційних перепелиних яєць
Показники |
Величина |
Маса яєць для відтворення племінних і батьківських стад |
11-16 г |
Маса яєць для відтворення промислового стада |
10-16 г |
Морфологічні показники: індекс форми яєць |
76-79 % |
густина яєць, не менше |
1,060 г/см 3 |
товщина шкарлупи, не менше |
0,18 мм |
Вміст повітряної камери, не більше |
0,8 мм |
Вміст вітамінів в жовтку: - каротиноїдів, не менше |
15 мкг/г |
- вітаміну А, не менше |
8 мкг/г |
- вітаміну В2, не менше |
6 мкг/г |
в білку: - вітаміну В2, не менше |
3 мкг/г |
Заплідненість, не менше |
85 % |
Вивід перепелят, не менше |
65 % |
На птахофабриках, з метою профілактики захворювань, першу дезінфекцію яєць проводять безпосередньо в пташнику. Перед закладкою їх повторно обробляють антисептичним препаратом ВВ-1, розпилюючи його генератором.
Перед закладанням в інкубатор усі яйця продивляються на овоскопі і відбраковують ті, що мають внутрішні дефекти — тріщини в шкаралупі, плями, кров’яні включення, розрив градинок, два жовтки.
Важливе значення має також термін зберігання яєць до закладки в інкубатор — оптимальним є термін 7 діб. Зберігати яйця слід в інкубаційних лотках у вертикальному положенні тупим кінцем уверх у сухому, добре вентильованому приміщенні при температурі 8-15°С і відносній вологості 75-80%.
За потреби термін зберігання яєць перед інкубацією можна подовжити не знижуючи ії інкубаційних якостей. Для цього потрібно свіжознесені яйця вкласти в коробки з чарунками, запакувати в пакети з полімерної плівки і запаяти. В такому вигляді яйця можна зберігати при температурі 15-18°С і відносній вологості не більше 60% в затемненому місці 12-15 діб. Інший спосіб збереження високих інкубаційних якостей перепелиних яєць — щоденне 30-хвилинне прогрівання їх в інкубаторі, починаючи з другого дня після знесення. Це дозволяє зберігати високі інкубаційні якості яєць протягом 20 діб.
Закладання яєць в інкубатор доцільно проводити о 20.00, щоб вибірку та здавання добового молодняку починати на початку робочого дня.